Foto 2022 – Kolesarstvo

ZAKLJUČEK KOLESARSKE SEZONE 18.10.2022

V gostišču DEŽMAN na Kokrici smo imeli zaključek letošnje kolesarske sezone. Ivo je pripravil poročilo o delu kolesarske sekcije v letu 2022. V letošnjem letu je bilo organiziranih 23 kolesarskih izletov. Tudi letos smo se udeležili srečanja gorenjskih kolesarjev upokojencev v Naklem.

Prekolesarili smo 2073 km in naredili čez 6.080 višinskih metrov.

Sledila je razglasitev rezultatov in podelitev medalj. Dobitniki medalj za leto 2022 so :

ŽENSKE

zlata medalja         ZORKO ALENKA

srebrna medalja    PUŠAVEC IVICA

bronasta medalja  BREZAR CILKA

MOŠKI

zlata medalja          GREGORIČ PETER

srebrna medalja      STRUPI IVAN

bronasta medalja    ŠMAJD FRANCI

Letošnja kolesarska sezona je zaključena. S treningi bomo nadaljevali na Spinningu v MEGA Centru, v Kranju in sicer vsak torek. Prva skupina od 8:30 do 9:30 ure, druga skupina pa od 9:30 do 10:30 ure.

Prvi trening smo opravili že danes 18.10.2022.

KOLESARSKI IZLET V NEZNANO SR. BELA, VELESOVO 11.10.2022

Današnji zlet je bil uganka, saj nismo vedeli kam nas bo Ivo peljal. Izpred vodnjaka na Glavnem trgu smo se zapeljali čez Zlato polje, Kokrico in nadaljevali skozi Srakovlje in Tatinec do Preddvora in naprej na Breg, Hotemaže, Visoko in nato na Velesovo, kjer smo imeli v KANTINI daljši standardni postanek za kavo. (Kavo časti kolesarska sekcija).

Vračali smo se skozi Šenčur in mimo Tuša do Glavnega trga.

Prevozili smo 35 km, izleta se je udeležilo 30 kolesarjev.

KOLESARSKI IZLET MEDVODE 4.10.2022

Jutra postajajo hladnejša. Danes se nas je kljub hladnemu jutru zbralo pred vodnjakom na Glavnem trgu 24. Razporedili smo se v tri skupine in se odpeljali čez Delavski most do Brega in čez Sorško polje.  V krožnem križišču smo se odpeljali po kolesarski poti ob glavni cesti do vasi Godešič. Tu smo zavili desno in po stranskih poteh in vaseh Reteče, Zg. in Sp. Senica in Ladja prispeli do Medvod, kjer smo se ustavili v okrepčevalnici STAN, kjer nas je naša kolesarska Alenka počastila s kavo in priboljški, ker je praznovala rojstni dan.

Vračali smo se skozi Mavčiče in Breg nazaj do našega izhodišča.

Prevozili smo 37 km, izleta se je udeležilo 24 kolesarjev.

KOLESARSKI IZLET (KAMNIK) – MENGEŠ 20.9.2022

Kljub temu da smo se zbrali ob 9. uri zjutraj, je bilo pred vodnjakom na Glavnem trgu še vedno mrzlo , bilo je 8 °C. Vsi smo iskali sonce. Zapeljali smo se proti Tušu in Šenčurju, ter ob letališču do Zg. Brnika. Po kratkem postanku smo nadaljevali skozi Vopovlje, Lahovče do Komende in naprej proti Kamniku, ampak vzhodno od vasi Podgorje in smo zato tukaj zavili na kolesarsko pot ob železniški progi in glavni cesti do Mengša. V gostišču ORANŽERIJA smo si privoščili daljši postanek za kavo in počitek.
Domov smo se vračali skozi Koseze, Selo in Polje do Repenj pri Vodicah. Po stranskih poteh skozi Dornice in Hraše smo prikolesarili do Valburge ter naprej po levem bregu Save skozi Trboje prispeli do Kranja.
Prevozili smo 60 km, izleta se je udeležilo 20 kolesarjev.

KOLESARSKI IZLET JEZERSKO 13.9.2022

Danes zjutraj je bilo kar hladno, ko smo se zjutraj zbrali na Glavnem trgu. Naša današnja tura je bila ena izmed težjih.
Zapeljali smo se mimo Tuša, skozi Šenčur, Luže in Olševek v Preddvor in naprej po dolini Kokre. Vmes smo imeli dva krajša postanka. Kolesarji ki imajo električna kolesa so se odpeljali naprej, ostali ¨neelektričarji˝ pa lepo počasi po najbolj strmem klancu od Kanonirja do bivše Kazine. V Gostišču pri Jezeru smo si privoščili daljši postanek.
Vračali smo se po dolini Kokre, kjer nam je tudi tokrat pihal veter v prsa. Od Preddvora smo se zapeljali skozi Visoko in Britof v Kranj, vsi zadovoljni, da smo zmogli prevoziti to zahtevno turo.
Prevozili smo 70 km, izleta se je udeležilo 21 kolesarjev.

KOLESARSKI IZLET GOLNIK KRIŽE 6.9.2022

Danes se nas je zbralo malo manj kot običajno. Današnja tura ima precej klancev in napovedane so bile kar visoke temperature.
Peljali smo se do Spodnje Bele, skozi Žablje in nadaljevali pod gorami skozi Trstenik, Golnik in Senično do vasi Križe. Tu smo imeli v Gostišču KOŠUTA daljši postanek za kavo in počitek.
Klancev smo imeli že dovolj in smo se odločili, da ne gremo do KRIVE JELKE, kot je bilo prvotno predvideno. Zapeljali smo se do Tržiške Bistrice in skozi Kovor, Podbrezje in Strahinj do našega izhodišča.
Prevozili smo 45 km, izleta se je udeležilo 19 kolesarjev.

KOLESARSKI IZLET VIŽMARSKA PIRAMIDA 30.8.2022

Danes zjutraj smo se iz našega zbirnega mesta pri vodnjaku na Glavnem trgu odpeljali čez Delavski most in nadaljevali po desnem bregu Save do Medvod, nato skozi Medno in Stanežiče vse do prvega semaforja v Ljubljani. Tu smo zavili levo pod železniško progo in se po Tacenski in Taborski cesti pripeljali do Vižmarske piramide, kjer smo imeli krajši postanek.
Osnovni rob piramide meri 4 metre, visoka je 8 metrov. Na eni stranski ploskvi je vzidana spominska plošča, na kateri piše vižmarski tabor 1869-1969.
17. maja 1869 se je tu zbralo približno 30.000 ljudi, ki so v takratnem okolju Avstro-Ogrske monarhije javno izrazili željo in potrebe Slovencev – združitev slovenskih dežel v zedinjeno Slovenijo, ustanovitev slovenske univerze, uvedba slovenskega jezika v šole in javne institucije…
Po ogledu piramide smo se odpeljali čez savski most v Tacnu in skozi Vikrče in Smlednik prispeli v Valburgo, kjer smo si privoščili daljši postanek in kavo.
Do Kranja smo se peljali po levem bregu Save skozi Trboje i Hrastje po na novo asfaltirani cesti, ki je bila zaprta kar nekaj mesecev.
Prevozili smo 52 km, izleta se je udeležilo 25 kolesarjev.

KOLESARSKI IZLET BELOPEŠKA JEZERA 16.8.2022

Danes smo se zbrali na železniški postaji v Kranju. Naročen smo imeli dodaten vagon da smo lahko naložili vsa kolesa in se odpeljali z vlakom do Jesenic. Iz Jesenic smo se s kolesi odpeljali najprej do Kranjske Gore, kjer smo imeli postanek za kavo. Od tu smo nadaljevali po kolesarski poti do Belopeških jezer, kjer smo si privoščili daljši postanek. Uživali smo v lepih razgledih na jezero in okoliške hribe. Jezero je samo eno, drugo je zaradi suše presahnilo. Nazaj grede smo se ustavili najprej v Ratečah. V Gostišču Žerjav nas je čakala toplo malico. Naša kolesarka Lojzka pa nas je povabila na kavo v Kranjsko Goro v Jasno, kjer ima čudovit vikend. Čas je hitro minil in morali smo se odpraviti na pot nazaj do Jesenic. Šlo nam je kar dobro, razen dveh hudih strmin, ki sta nam bili že malo odveč. Na Jesenicah smo šli zopet na vlak in srečno prispeli v Kranj.
Prevozili smo 81 km, izleta se je udeležilo 19 kolesarjev.

KOLESARSKI IZLET SUHADOLE ˝MLINČKI˝ 9.8.2022

Iz našega zbirnega mesta pred vodnjakom na Glavnem trgu smo se v treh skupinah odpeljali proti Tuš-u in nadaljevali po kolesarski poti v Šenčur in nato skozi Trato, Dvorje, Grad, Pšato, Glinje, Zalog in Klanec prispeli v Komendo, kjer smo imeli v Planinskem domu ˝Milana Šinkovca˝ daljši postanek za kavo in počitek.
Do ˝mlinčkov˝ smo se pripeljali tako, da smo se najprej odpeljali nazaj v Komendo in po kolesarski poti skozi Moste in Suhadole, ter še 2 km po makadamski poti v gozd. Zaradi suše se mlinčki niso vrteli, je pa to prava pravljična dežela. Tudi škrat nas je pričakal.
Vračali smo se po isti poti do Komende, nato pa nadaljevali skozi Potok, Lahovče, Sp. In Zg. Brnik, ter ob letališču v Šenčur in mimo Tuš-a do našega izhodišča v Kranju.
Prevozili smo 55 km, izleta se je udeležilo 27 kolesarjev.

KOLESARSKI IZLET DOLINA HRASTNICE 2.8.2022

Ob 8. uri smo se zbrali pred vodnjakom na Glavnem trgu. Cilj današnjega izleta je bila dolina Hrastnice. Razporedili smo se v tri skupine in se zapeljali čez Delavski most na Orehek in nato čez Sorško polje mimo Lipc in do vasi Gosteče, kjer smo imeli krajši postanek. Od tu smo nadaljevali do Puštala, kjer smo zavili v dolino Hrastnice. Na jugu meji Hrastnica na Polhograjsko hribovje, sicer pa je del Škofjeloškega hribovja. Po dolini se cesta kar lepo vzpenja. Pri LOGARJU smo imeli tudi krajši postanek, nato pa smo se odpeljali nazaj proti Puštalu in zavili do gostišča na kopališču SORA, kjer smo si privoščili kavo in daljši počitek.
Domov smo se vračali čez Suho, Trato in Sorško polje do Kranja.
Prevozili smo 44 km, izleta se je udeležilo 22 kolesarjev.

KOLESARSKI IZLET VOGLJE - ZALOG 26.7.2022

Ob 8 uri smo se zbrali pred vodnjakom na Glavnem trgu in se v treh skupinah odpeljali proti TUŠ-u, nato pa nadaljevali mimo AGROMEHANIKE do Nogometnega kluba Hrastje. Naprej smo se peljali po makadamski cesti, da smo obvozili Hrastje, kjer je še vedno zapora ceste. Nadaljevali smo skozi Voklo in Voglje ter zopet po makadamski poti ob letališču, nato pa skozi vas Lahovče in do našega cilja v vas Zalog. Tu smo imeli predviden daljši postanek za kavo in počitek.
Zaradi prvih kapelj dežja in napovedi da bo že dopoldan deževalo, smo se odločili, da pot nadaljujemo po čim krajši poti skozi Cerklje, Vašco in Šenčur in tako smo vso pot do doma kar hitro in brez postankov prekolesarili le ob rahlih deževnih kapljah. V Kranju pa nas je pričakal dež.
Prekolesarili smo 38 km, izleta se je udeležilo 25 kolesarjev

KOLESARSJI IZLET NEMILJE 19.7.2022

Izpred našega zbirnega mesta pred vodnjakom na Glavnem trgu smo se ob 8. uri zjutraj odpeljali po Jelenovem klancu navzdol proti Besnici. Pot se je ves čas vzpenjala in smo se po kar nekaj klancih pripeljali skozi Spodnjo in Zgornjo Besnico do našega cilja v Nemilje. V okrepčevalnici NA RAZPOKAH so nas prijazno postregli z dobro kavo. Za priboljške pa je poskrbela naša kolesarka Ana, ki je praznovala rojstni dan. V senci pod lipo je bilo tako res prijetno vzdušje.
Domov smo se vračali po isti poti skozi Zgornjo in Spodnjo Besnico, nato pa skozi Stražišče in po delavskem mostu v Kranj.
Prevozili smo 32 km, izleta se je udeležilo 26 kolesarjev.

KOLESARSKI IZLET BEGUNJE 12.7.2022

Današnja kolesarska tura je bolj zahtevna in so se zato nekateri odločili da gredo z vlakom do Žirovnice in nato s kolesi do Begunj. Ostali pa smo se zbrali pred vodnjakom na Glavnem trgu
in se s kolesi odpeljali skozi Naklo, Strahinj, Podbrezje. Dobro polje in Črnivec do Begunj. V Begunje smo prikolesarili vsi istočasno, tako da nikomur ni bilo potrebno čakati. Vsi skupaj smo se odpeljali na kavo v našo priljubljeno kavarno PUB JURČEK. Privoščili smo si tudi malo daljši počitek. Vsi skupaj smo se vračali skozi Slatno. Zadnjo vas, Hudi graben, Brezje pri Tržiču. Bistrico pri Tržiču, Kovor, Podbrezje, Strahinj in Naklo v Kranj. Skupina ki je startala iz Kranja je prevozila 55 km, ostali pa 40 km. Izleta se je udeležilo 25 kolesarjev.

KOLESARSKI IZLET SORŠKO POLJE 5.7.2022

Zbrali smo se pred vodnjakom na Glavnem trgu. Pozdravit nas je prišla naša kolesarka Breda, ki danes ni mogla z nami na kolesarjenje, ker je imela druge obveznosti.
Razporedili smo se v tri skupine in se zapeljali čez delavski most na Orehek in čez Sorško polje mimo Sore do Goričan. Od tu smo nadaljevali čez Ladjo v Medvode in se ustavili v Okrepčevalnici Stan, kjer smo si privoščili kavo in počitek.
Vračali smo se čez Podrečo, Mavčiče, Orehek in čez delavski most v Kranj.
Prevozili smo 37 km, izleta se je udeležilo 22 kolesarjev.

KOLESARSKI IZLET PREDDVOR – VELESOVO 28.6.2022

Danes zjutraj se nas je ob 8. uri pred vodnjakom na Glavnem trgu nekaj manj kolesarjev kot običajno. Napovedane so bile visoke temperature (nad 30˝C). Planiran kolesarski izlet na Jezersko, bi bil za današnji dan prenaporen in smo se soglasno odločili za spremembo. Odpeljali smo se proti Kokrici in skozi Spodnjo in Zgornjo Belo do Preddvora. Tu smo se obrnili nazaj proti Olševku in do Gostišča Kantina v Velesovem, kjer smo privoščili kavo in osvežilno pijačo.
Po daljšem počitku smo se vrnili skozi Šenčur in po naši prijetni senčni kolesarski poti do Tuša in do našega izhodišča.
Prevozili smo 30 km, izleta se je udeležilo 19 kolesarjev.

SREČANJE GORENJSKIH KOLESARJEV UPOKOJENCEV- NAKLO 25.6.2022

Društvo upokojencev Naklo je 25.6.2022 organiziralo kolesarsko srečanje upokojencev Gorenjske. Vseh udeležencev je bilo 105. Razpisani sta bili dve trasi in sicer krajša 25 km in daljša 35 km. Iz Društva upokojencev Kranj nas je bilo 19 kolesarjev. Vsi smo se odločili za daljšo traso 35 km.
Zapeljali smo se do Strahinja. Na delu trase med Strahinjem smo bili prisotni na uradni otvoritvi nove kolesarske poti. Nadaljevali smo skozi Duplje, Žiganjo vas, Sebenje, Križe, Pristavo, Tržič do Podbrezij, kjer smo se ustavili na turistični kmetiji Jerala. Tu smo najprej poskusili podbreško potico, ki jo je spekla in rezala Veronika Aljančič (gospa z očali na sliki). Simpatični dekleti sta skrbeli da nismo bili žejni.
Iz Podbrezij smo se odpeljali skozi Bistrico pri Naklem, Okroglo do Nakla. Tu so nas pogostili s hrano in pijačo. Na koncu je bila še podelitev priznanj društvom upokojencev iz Gorenjske. Zanimiv je bil nagovor Jožeta Mohoriča Kranjčanom.
Pohvala organizatorju DU Naklo za odlično izvedeno srečanje.

KOLESARSKI IZLET VISOKO-POLJANE 21.6.2022

Danes smo se iz našega zbirnega mesta pred vodnjakom na Glavnem trgu zapeljali preko delavskega mosta v Stražišče in nadaljevali skozi Bitnje do Crngroba, kjer smo imeli krajši postanek in si ogledali posebno zanimiv kozolec pod cerkvijo – slamnate note naše himne. Tu so tudi snemali film Matjaža Klopčiča, Cvetje v jeseni.
Nadaljevali smo po cca 2 km makadamski cesti do Stare Loke in Škofje Loke. Peljali smo se po mestnem trgu in nadaljevali do Zminca in po precej prometni cesti do Tavčarjevega dvorca na Visokem pri Poljanah. Tu smo si privoščili kavo in daljši postanek.
Vračali smo se po isti poti do Škofje Loke, nato pa zavili proti Puštalu, Suhi in Trati in po Sorškem polju v Kranj. Bilo je že kar vroče, vendar smo zdržali, ker nam je druženje in rekreacija v veselje.
Prevozili smo 52 km, izleta se je udeležilo 29 kolesarjev.

KOLESARSKI IZLET RADOVLJICA 16.6.2022

Okrog 8. ure zjutraj je bilo pred vodnjakom na Glavnem trgu zopet živahno.
Danes smo se podali v Radovljico. Rrazporejeni v tri skupine smo se odpeljali skozi Naklo, po strmem klancu v Podbrezje, nato skozi Podnart, Lipnico in Kamno gorico v Radovljico.
Pot je bila naporna, tudi zadnji vzpon v mestno jedro, kjer smo si privoščili kavo in počitek. Pred odhodom pa še spominska fotografija pred Josipininim vodnjakom. Josipina Hočevar (1824-1911) slovenska podjetnica in dobrotnica je bila rojena v Radovljici, v hiši nad mestnim jarkom. Darovala je hišo za učitelje in radovljiškim učencem namenila sklad za podporo in darila, zaradi česar je postala častna meščanka Radovljice. Leta 1906 je darovala sredstva za gradnjo mestnega vodovoda v Radovljici. V znamenje hvaležnosti so ji meščani dve leti kasneje postavili spomenik v obliki vodnjaka. Na vrhu stoji šolarček s knjigo v roki in se naslanja na medaljon s portretom dobrotnice.
Domov smo se vračali skozi Črnivec, Noše, Brezje, Malo Dobro polje, Posavec, Podbrezje in Naklo v Kranj.
Prevozili smo 53 km, izleta se je udeležilo 27 kolesarjev.

KOLESARSKI IZLET ŠINKOV TURN, 7.6.2022

Izpred našega zbirnega mesta pred vodnjakom na Glavnem trgu smo se v treh skupinah zapeljali mimo Tuša do Agromehanike in zavili proti Voklem. Večina cest se obnavlja in smo se zato po poljskih cestah zapeljali do Trboj. Skozi Valburgo in Hraše smo se pripeljali do Dornic. Tu smo zopet zavili na stranske ceste. Po krajšem postanku smo nadaljevali skozi Vodice do Zaloga pri Cerkljah, kjer smo imeli daljši postanek za kavo in pogovor. Od tu smo skozi Brnik, Šenčur in Tuša prispeli v Kranj.
Prevozili smo 47 km, izleta se je udeležilo 24 kolesarjev.

KOLESARSKI IZLET BAŠELJ, 31.5.2022

Danes je bilo pa kar hladno jutro, ko smo se ob 8. uri zbrali pred vodnjakom na Glavnem trgu. Cilj današnjega izleta je bil Bašelj, kjer smo se oglasili tudi pri članici našega društva Dragi.
Ivan nam je opisal pot kje bomo vozili in podal še zadnja navodila glede vožnje in upoštevanja cestno-prometnih predpisov. Nato smo se zapeljali mimo Tuša po naši priljubljeni kolesarski stezi na Visoko, Hotemaže, Breg do Preddvora, kjer smo imeli postanek za kavo. Nato smo se zapeljali v Bašelj. Pot do Bašlja je kar strma. Klanec do Draginega doma pa smo prehodili peš. Draga je pred kratkim praznovala okroglo obletnico in nas je pogostila, mi pa smo ji poklonili simbolično darilo in ker imamo v skupini kar nekaj dobrih pevcev, smo ji tudi zapeli.
Domov smo se vračali čez Žablje, Bobovek in Kokrico v Kranj.
Prevozili smo 32 km, izleta se je udeležilo 23 kolesarjev.

KOLESARSKI IZLET SLAVKOV DOM 24.5.2022

Zbrali smo se pred »vodnjakom« na Glavnem trgu. Razporedili smo se v tri skupine.
Zapeljali smo se čez delavski most, skozi Mavčiče do Medvod. Tu smo imeli pet minutni postanek.
Nadaljevali smo čez Ladjo, Goričane, Seničico do Gostišča Bormes na Golem brdu. Vzeli smo si čas za kavo in zaslužen počitek, saj je bila to letos najtežja kolesarska tura.
Vračali smo se po isti poti do Goričan in nadaljevali po drugi trasi čez Soro, Lipce in ob železnici do Kranja.
Prevozili smo 50 km, izleta se je udeležilo 21 kolesarjev.

KOLESARSKI IZLET TRŽIČ 17.5.2022

Ob 8.uri smo se v treh skupinah odpeljali izpred mestnega vodnjaka proti vasi Naklo in nadaljevali skozi Cegelnico in po klancu navzgor do Podbrezij, kjer smo imeli krajši postanek. Potem smo se odpeljali skozi Kovor in prispeli v Bistrico pri Tržiču, kjer smo imeli postanek za kavo in počitek v naši znani kavarni na Deteljici. Pot smo nadaljevali v mesto Tržič in se na obračališču pri avtobusni postaji obrnili in se mimo zmaja peljali nazaj proti Pristavi in Križam, ter po stranski cesti skozi Sebenje in Žiganjo vas prispeli do Dupelj. Od tu smo nadaljevali zaenkrat še po stari cesti, ob kateri je že nov asfalt za novo kolesarsko pot skozi Strahinj in Naklo, ter prispeli na naše izhodišče v mesto Kranj.
Prevozili smo 42 km, izleta se je udeležilo 31 kolesarjev.

KOLESARSKI IZLET VODICE 10.5.2022

Danes smo se na Glavnem trgu zbrali že ob 8.uri. Ivo in Ivan sta nam dala nekaj
navodil in informacij o današnji poti. Zopet smo se zapeljali mimo Tuša po naši
lepi gozdni kolesarski cesti in nadaljevali skozi Šenčur in del poti po kolesarski stezi ob brniškem letališču, zavili na Vašco in do Lahovč, kjer smo imeli ob ribniku prvi postanek. Nato smo se zapeljali mimo Vodic v Smlednik in do Valburge, kjer smo si privoščili počitek in kavo.
Vračali smo se skozi Mavčiče, Trboje in Hrastje v Kranj.
Prevozili smo 41 km, izleta se je udeležilo 26 kolesarjev.

KOLESARSKI IZLET VELESOVO 3.5.2022

Težko pričakovana kolesarska sezona se je začela. V torek ob 9. uri zjutraj smo se zbrali pri mestnem vodnjaku na Glavnem trgu. Razporedili smo se v tri skupine. Zapeljali smo se mimo Tuša in po gozdni kolesarski cesti. Prvi postanek smo imeli na začetku Srjanske učne poti.
Nato smo se odpeljali v Velesovo, kjer smo imeli v KANTINI postanek za kavo. Praznovali smo tudi okroglo obletnico naše kolesarke.
Vračali smo se mimo Praprotne police na kolesarsko stezo ob brniškem letališču in nadaljevali skozi Šenčur in mimo TUŠA domov.
Prevozili smo 31 km, izleta se je udeležilo 29 kolesarjev.