Foto 2018

Prednovoletni sprehod po Celju 20.12.2018

Leto 2018 se zaključuje in tako smo imeli tudi kranjski upokojenci prednovoletni sprehod v Celje. Ogledali smo si pravljično okrašeno Celje, pa dobre vile, pa okrašena drevesa, pa stojnice, ki so nudile razne dobrote. Sprehodili smo se tudi do mestnega gozda, v mestu smo pa zelo blizu sodišča videli lokal "Pri lažnivi priči", malo smo pokukali tudi v cerkev sv. Danijela. Oglasili smo se tudi pri Micini sestri, kjer smo bili postreženi s čajem, kavo in piškoti. Nato smo se odpeljali v Griže pri Žalcu, kjer smo imeli kosilo. Podeljene so bile tudi medalje za najboljše planince in pohodnike in priznanja za najbolj pogosto udeležbo na planinskih in pohodnih izletih. Tudi za ples je bilo poskrbljeno. Res hvala organizatorjem.

Slike z izleta v neznano - Gozd nad Golnikom 13.12.2018

Danes smo se pa spet odpravili v neznano. Tokrat sem pa kar prav uganila. Šli smo na Gojzd kot pravijo domačini. Pot je bila kar strma, polna listja, vendar suha. Videli smo tudi cvetoče trobentice in ciklame. Imeli smo se lepo. Vrnili smo se po drugi poti do bolnišnice Golnik, koder smo počakali na lokalni avtobus, ki nas je odpeljal v Kranj.

Slike z izleta v neznano 6.12.2018

Na dan sv. Miklavža smo se odpeljali v neznano. Na poti proti Ljubljani smo ugibali kam nas pelje pot. Vera pa je uganila, da je naš cilj Trška gora.
Tudi vreme je zdržalo. Najprej smo šli mimo Starega gradu. Legenda pravi, da naj bi ga sezidal Samson. Po nekaterih ocenah naj bi bil grad iz 9 stoletja. Stari grad je bil razglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena. Sedaj je lastnik tovarna Krka, ki ga tudi obnavlja. Na vrhu Trške gore pa je cerkev Marijinega rojstva. Zgrajena je bila leta 1622, obnovljena pa leta 1996. Lipe so tudi zelo stare in ena je najdebelejša na Dolenjskem 810 cm. Na vrhu stoji tudi spomenik posvečen Lojzetu Slaku in na njem piše "Nekje je kraj samo za naju dva... Moja Trška gora.
Imeli smo se lepo in na zaključku smo se odpeljali v Trebnje, kjer smo imeli malico.

Slike z izleta na Lisco 29.11.2018

Tudi ta četrtek nam je uspel, imeli smo se lepo. Tudi vreme nam je bilo naklonjeno. Odpeljali smo se do Litije in naprej do Hotiča, kjer je bil postanek za kavo. Potem smo se pa planinci peljali še do vasi Breg, kjer smo začeli naš pohod; pohodniki so se pa odpeljali še malo dlje, do vasi Lisce, od koder so pa pohodniki začeli pohod. Pot je bila kar v redu. Videli smo tudi enega močerada, pa en teloh in eno cvetočo ciklamo. Ustavili smo se pri cerkvi sv. Jošta in potem nadaljevali do vrha Lisce, kjer smo imeli malico. Možnost izbire je bila ali gobova juha z ajdovimi žganci z ocvirki ali pa jota s klobaso. Imeli pa so tudi sladke reči, praženec v kahlji je bil zelo okusen.

Slike izleta na Apnišče 22.11.2018

Včeraj smo se pa odpravili na Apnišče (740 m). Hodili smo po snegu, malo po mokrem listju skozi gozd. Bilo je megleno, vendar ni deževalo. Na vrhu smo se vpisali v vpisno knjigo. Nadaljevali smo pot do Štefane gore, kjer smo se povzpeli do cerkve in potem do koče. Naša zadnja postaja pa je bila pri Tonač v Gradu, kjer nas je čakala malica, ki je bila zelo okusna in porcije so bile zelo obilne, pa še cena je bila zelo ugodna.

Slike z izleta na Potoško goro 15.11.2018

Včeraj pa nismo imeli sreče z vremenom, pršilo je iz megle, pa še mrzlo je bilo. No, sedaj je pa že potrebna zimska oprema, kapa, šal in rokavice, pa tudi gamaše bi prav prišle. Naš cilj je bil pa vseeno dosežen. Prišli smo na Potoško goro, ki je visoka 1270 m, potem pa še na Babo in potem smo se spustili na Čemšenik, kjer smo imeli malico. Zelo so pohvalili divjačinski golaž in kruhove cmoke, pa tudi "moja" jota je bila zelo okusna.

Slike z izleta Po Valvazorjevi poti 8.11.2018

V četrtek 8.11.2018 smo se pa odpravili na pohodniški izlet po Valvazorjevi poti. Pohod smo pričeli pri gradu Bogenšperk, pot nas je vodila po gozdnih poteh skozi naselja Leskovec, Rihenschtein do Črnega potoka. Hodili smo več navzdol, kot navzgor. Tudi grad si je bilo mogoče ogledati zunaj in znotraj. Lokalna vodička nam je lepo razložila vse o gradu. Malico smo imeli v gostišču Juvan, nato pa smo se odpravili proti domu. Izlet je bil primeren prav za vsakega pohodnika, pa še lepo vreme smo imeli, prav toplo za ta letni čas.

Slike z izleta na Lepenatko 25.10.2018

V četrtek 25.10.2018 smo se pa odpravili na Lepenatko. Planinci smo imeli kar strmo pot, pohodniki malo manj in malo krajše. Vsi pa smo dosegli vrh. Tudi vreme nam je bilo naklonjeno, tako da smo z vrha lahko občudovali v jesen odeto pokrajino in okoliške vrhove. Na povratku pa smo se okrepčali z okusno malico v gostišču na Črnivcu.

Slike z izleta na Jeseniško planino 18.10.2018

V četrtek je bil razpisan izlet na Dovško babo, ker pa je še ponoči deževalo, so se odločili, da gremo raje na Jeseniško planino. Hodili smo po ozki dokaj strmi lovski stezi, pa še nismo prišli do cilja, ker smo zašli in tako smo se vrnili po isti poti nazaj.

Videli smo močerade, pa gobe vseh sort, pa lezli smo pod in čez hlode.

Jedli smo pa na kmečkem turizmu pod Golico pr Betel.

Slike z izleta na Košenjak 11.10.2018

11.10.2018 je bil organiziran izlet na Košenjak. Sama se ga nisem udeležila, zato pa fotografije pošiljam šele sedaj. Videti je da so se imeli lepo in da so si ogledali lepe lesene skulpture.

Slike z izleta po čudovitih Slovenskih goricah 27.9.2018

V četrtek 27.9.2018 smo se pa odpravili v Slovenske gorice. Vožnje je res bilo kar veliko, vreme je bilo lepo, tudi kar prijetno toplo. Pohod smo začeli v vasi Radoslavci. Sprehajali smo se med nasadi jabolk in vinogradov in po gozdu do vasi Kuršinci. Po cesti smo se povzpeli do Male nedelje in do stolpa na Gomili, ki je najvišji v Slovenskih goricah. Ogledali smo si tudi muzej Janeza Puha. Na Zavrhu pa smo se povzpeli na drugi razgledni stolp - stolp Rudolfa Majstra. V Lensrtu pa smo imeli pozno popoldansko malico. Izlet je bil res lep in hvala obema vodnikoma za lep dan.

Slike z izleta na Gartnerkofel 20.9.2018

Vreme je bilo krasno, razgled tudi, pa še svizce in vrane smo videli, no tudi nekaj cvetja. Razgledi so bili lepi. Lepo smo se imeli. Hodili smo ne prehitro, tako da smo vsi zmogli tempo.

Slike z izleta na Čreto 13.9.2018

Povzpeli smo se na Tolsti vrh in potem na Čreto. Pot je bila ponekod malo blatna, večinoma pa kar v redu. Dan je bil kot nalašč za pot v hribe. Tudi malica, ki smo jo imeli na Vranskem v gostišču Lipa je bila okusna.

Slike z izleta na Vogar 6.9.2018

Predviden je bil izlet na Gartnerkofel, pa so zaradi slabe napovedi vremena spremenili izlet in smo šli na Vogar. Vreme nam je služilo. Z vrha so bili lepi razgledi na bohinjsko jezero in okoliške hribe. Tudi padalca smo srečali na vzletišču. Videli smo lepe konje in tudi krave, ki so se pasle na pašniku. Na vrhu pa so pohvalili okusno kislo mleko in štruklje. Vrnili smo se pravočasno, da je začelo deževati že ko smo bili v avtobusu.

Slike z izleta na Sinji vrh 30.8.2018

Tokrat je bil pa avgust vse četrtke zaseden z obiski gora. Prav lepo smo se imeli, sonce nas je grelo, pa še razgled je bil kar v redu. Videli smo piramido iz kamnov, pa polža - to je kamenje razvrščeno v obliko polža. Tudi hrana je bila zelo dobra.

Slike z izleta na Rodico 23.8.2018

V četrtek 23.8.2018 smo se pa odpravili na Rodico. Z gondolo smo se pripeljali na Vogel, potem pa še s sedežnico do Orlovih glav, naprej pa smo jo mahnili kar peš. Videli so se vsi okoliški hribi. Tudi planike rastejo tu. Vreme pa je bilo malo muhasto, malo sonca, pa malo dežja. Malicali pa smo v gostišču Merjasec.

Slike z izleta na Tošc 15.8.2018

V četrtek 16.8.2018 smo se pa odpravili na kar visok hrib, na Tošc. Imeli smo srečo, da je bilo lepo vreme in na taki višini tudi ni bilo vroče. Razgledi so bili krasni, videli smo tudi veliko planik, pa tudi drugih rož, pa še na ovce smo naleteli zelo pod vrhom. Nazaj grede pa smo jedli v Jelki na Pokljuki.

Slike z izleta na goteniški Snežnik

Včeraj (9.8.2018) smo bili pa na goteniškem Snežniku. Pot je bila kar dolga in ponekod tudi strma. Imeli pa smo lep dan in ker smo večino poti hodili po gozdu je bila senca in manj vroče. Na koncu smo se ustavili v gostišču Harlekin na enolončnici in jabolčnem zavitku. Lepo smo se imeli.

Slike z izleta na Pavličevo sedlo 2.8.2018

Pošiljam vam slike z včerajšnjega izleta na Pavličevo sedlo in po graničarski poti. Tudi včeraj nas je malo poškropil dež, potem je pa tudi sonce posijalo. Pot je bila po gozdu, videli smo kar nekaj podrtega drevja in veliko borovničevja. Na koncu našega izleta smo se pa na Jezerskem pri jezeru okrepčali z zelo okusno telečjo obaro in ajdovimi žganci. Pa še jezersko vodo smo si natočili, da bomo bolj zdravi in bomo še lahko hodili v hribe.

Slike z izleta na Špik - hude police 26.7.2018

V četrtek 26.7. smo se odpravili na italijansko stran, mimo Trbiža proti hribom. Videli smo veliko rož, tudi planiko, pa svizce, pa kozoroge. Le vreme nam ni bilo naklonjeno. Začeli so se zbirati temni oblaki, padala je tudi sodra, tako da smo se olaninci obrnili proti dolini, čeprav smo bili že kar visoko.

Slike z izleta na Vršič 19.7.2018

Včeraj (19.7.) je bil pa res lep dan za pohodništvo. Odpravili smo se proti Vršiču. No, izlet se je imenoval Od Tonkine koče do Poštarskega doma na Vršiču. Imeli smo se lepo, videli smo veliko macesnov, rododendromov, ciklam in drugih rožic. Pot nas je vodila v glavnem po senci, tako da nam ni bilo prevroče. Tudi malica je bila okusna. Na koncu smo se ustavili pa v Dovjem in si nudili kaj za popiti ali pa sladoled.

Slike z izleta na sv. Lovrenc 5.7.2018

Včeraj smo pa imeli izlet na sv. Lovrenca (1019 m) nad Postojno. Pot je peljala kar precej navkreber, pa smo jo vseeno zmogli. Tik pod vrhom je bila cerkvica, do vrha pa je bilo le še malo vzpona. Malico smo si pa privoščili v gostilni Demšar. Bilo pa je kar vroče, soparno. Imeli smo se pa lepo.

Slike z izleta na planino za Liscem 28.6.2018

Včeraj smo se kljub slabi vremenski napovedi odpravili na izlet. Proti Bohinjski bistrici smo opazili že kaplje dežja, ko pa smo začeli hoditi, je dež prenehal, tako smo imeli vedro do vrha, do Oražnove koče. Na vrhu je polno cvetja in drugih rastlin. Vse je označeno z napisi. Lepo smo se imeli.

Slike z izleta na Učko 21.6.2018

Danes smo imeli pa res lep izlet na Učko. Pot je potekala pretežno po gozdu, tako da ni bilo prevroče. Na vrhu pa je bil lep razgled na vse strani, tudi morje in otoki so se videli. Imeli smo se prav lepo. Na slovenski strani pa smo si privoščili še popoldansko malico.

Slike z izleta na Gradišče nad Stično 31.5.2018

Danes smo se pa odpravili na Gradišče nad Stično. Najprej smo se ustavili v Stični, kjer so si nekateri privoščili kavo, nekateri pa so si ogledali cerkev in pokopališče, pa še prodajalno zraven samostana, kjer prodajajo Ašičeve čaje, tinkture, mazila in še druge spominke. Na Gradišče smo hodili v glavnem po gozdu, tako da nas sonce ni tako motilo, vendar je bilo kljub temu vroče in soparno. Ustavili smo se na Pristavi zraven Partizanskega doma, nato smo šli še do cerkve sv. Lamberta in do vasi Metnaj. Za zaključek smo si nudili malico v Lavričevi koči.

Slike z izleta na Kolovrat

Včeraj (24.5.2018) smo se odpravili na Tolminsko in sicer na Kolovrat. Vreme nam je bilo naklonjeno, videli smo veliko spomladanskih rožic, pa razgledi so bili lepi, pa tudi bunkerje in rove smo si ogledali.

Slike z izleta Po Moravški planinski poti

Slike z izleta na Škavnico

Že dvakrat je odpadel, sedaj nam je pa le uspelo doseči vrh Škavnice nad Vipavo. Vreme je bilo lepo, razgledi tudi, pa vse je cvetelo, tudi potonke in narcise smo videli. Vodenje je bilo v redu. Zadovoljni smo bili.

Izlet po Vrtojbensko Biljskih gričih 19.4.2018

Tokrat smo šli po Vrtojenskih - Biljenskih gričih. Bilo je zelo lepo, le vroče je bilo, saj je sonce grelo kot poleti. Videli smo veliko sadovnjakov breskev, pa veliko nasadov trte, videli pa smo tudi pokopališče vojakov iz 1. svetovne vojne. Pokrajina je prav romantična, pa še vse je cvetelo in dišalo. Tudi na koncu, ko smo si privoščili pozno kosilo v gostišču Dule v Batujah smo bili vsi zadovoljni tako z obrokom, kot tudi s ceno.

Slike z izleta na Zasavsko sveto goro 22.3.2018

Včeraj smo imeli pa prekrasen dan, skoraj brez oblačka, le veter je malo ponagajal. Imeli smo se lepo. Pot je bila le v zadnjem delu bolj strma. Tudi pomladne cvetlice smo videli ob poti. V Vačah pa smo si ogledali situlo iz Vač, ki jo je našel domačin Janez Grilc leta 1882. Izvira pa iz 6. stoletja pr.n.š.) Na koncu smo si ogledali tudi fosilno morsko obalo. Nastala je v miocenu (pred 13 mil. let). Strmo kamnito obalo so poseljevale kamnitovrtne školjke. Luknje, ki so ostale kot dokaz delovanja kamnovrtnih školjk so približno enako globoke, v nobeni pa ni ohranjenal školjčna lupina.

Slike z izleta na Lačno, m.Kuk in v. Gradež 8.3.2018

Na 8. marca smo se odpravili v nepoznane kraje za marsi koga. Naš prvi postanek je bil v Kozini, kjer smo šli na kavico, potem smo se pa odpravili do Gračišča, kjer smo pričeli s pohodom. Najprej smo se povzpeli do prvega vrha - Lačne, kjer je razgledni stolp, od koder se vidi daleč naokoli, drugi vrh je bil mali Kuk in tretji Veliki Gradež. Sonce nas je spremljalo, snega ni bilo, bilo pa je kar toplo. Za presenečenje pa smo vse ženske dobile darilo - rožico z rožmarinom, pa tudi na "mučenike" nismo pozabile, tudi oni so dobili darilo. Ob zaključku smo si pa v Senožečah privoščili malico. Bila je zelo okusna.

Slike z podelitve medalj za "Športnik leta" 15.2.2018

V četrtek 15.2.2018 smo imeli prireditev - podelitev medalj za leto 2017.

Vsi tisti, ki so se vse leto trudili in obiskovali treninge, nekateri so tudi tekmovali in s tem nabirali točke so bili kandidati za dobitnike medalj. Na prireditvi so nam zapeli moški pevski zbor pri DU Kranj s pevovodkinjo Nado Kranjčan, naš orgljičar je zaigral na orglice nekaj pesmi. Član pevskega zbora pa je prebral nekaj odlomkov iz knjige I. Cankarja Kurenti. Medalje je podeljeval predsednik sekcije za šport pri DU Kranj in podpredsednik DU, Marjan Mihelčič, podelil je bronste medalje, Mija Pavlin - predsednica DU Kranj je podelila srebrne, predstavnik Mestne občine Kranj pa zlati medalji.

Imeli smo se lepo.

Izlet na Celjsko kočo 25.1.2018

V četrtek 25.1.2018 smo se odpravili na Štajersko. Cilj je bil Celjska koča in Grmada. Vreme je zdržalo, imeli smo se lepo in še hrana je bila zelo dobra.

Slike z izleta po Krasu 18.1.2018

V četrtek 18.1.2018 smo se pa odpravili na Kras. Vreme je bilo jasno in krasno, bilo je pa toliko prijavljenih, da nas je pričakal zelo velik avtobus, da smo se v tolikšni meri lahko udeležili izleta. Vodila sta ga Ivo Veger in Danica Piskernik - prvič v tej vlogi. Bilo je zanimivo in poučno. Veliko smo se ogledati in zvedeli marsikaj novega.

Slike z izleta na Jamnik in v Kropo 11.1.2018

Prvi izlet smo opravili, 4. januarja smo šli na Šmarjetno goro, pa se nismo nič slikali.

Včeraj 11.1.2018 pa smo se odpravili na Jamnik, kjer smo si ogledali zunanjost cerkve in se malo spočili, potem pa v Kropo. Izlet je bil prav prijeten.