Foto 2023 – Pohodništvo


Izlet na Slavnik 20.4.2023

V četrtek 20.4.2023 smo se odpravili na Slavnik. 30-sedežni avtobus je bil poln pohodnikov. Najprej smo se odpeljali do Kozine, kjer smo si nudili prvo kavico, nato smo se odpeljali do vasi Podgorje, kjer smo pričeli naš pohod. Pot je bila širok kolovoz. Hodili smo počasi. Malo pred vrhoh je pot malo bolj strma. Ker je bilo vreme deževno in vetrovno, pa še koča na vrhu ni bila odprta, smo kar hitro pomalicali tisto, kar smo si prinesli in se odpravili v dolino. Na vrhu je bil pogled proti Kopru. Potonike še niso cvetele, ker je bilo še premrzlo. Sestopili smo malo po bližnicah, malo po kolovozu.. Odpeljali smo se do Senožeč, kjer smo imeli naročeno malico. Kljub slabemu vremenu smo se imeli lepo.


Izlet na Babji zob 6.4.2023

V četrtek smo se odpravili na Gorenjsko, na Babji zob. Ker je bil ravno Veliki četrtek, ali pa zaradi drugih vzrokov nas je bilo ravno za ta mali avtobus. Najprej smo se ustavili na Bledu na jutranjo kavico in pecivo. Pot smo nadaljevali do kraja Kupljenik, kjer smo pričeli s pohodom. Najprej smo hodili po gozdnem kolovozu, potem smo pa zavili v hrib. Pot je bila kar težka, ker je bilo po tleh veliko suhega listja in zelo navkreber. Šli smo mimo travnika Kovačevec do prepadnega roba. Zadnji del poti smo šli po robu. Na vrhu je bila vpisna knjiga z žigom. Razgledi so bili krasni, blejski otoček se je lepo videl in Julijci tudi. Na vrhu smo še pomalicali. Kar precej je pihalo, zato smo kar hitro odšli v dolino. Navzdol smo šli po isti poti, le tisti najtežji del navzgor smo tu odšli po drugi poti. Na bledu smo se še enkrat ustavili in si nudili kavo in kakšno sladico (kremno rezino). Imeli smo se lepo, pa še vreme nam je dobro služilo.


Izlet na sv. Mohor

Tudi v četrtek, 30. marca smo se na izlet odpravili z osebnimi avtomobili. Zapeljali smo se do Čepulj, kjer smo parkirali in se nato odpravili po gozdnih cestah, kolovozih in stezah pod Špičastim hribom in po grebenu mimo domačije Gaber in zaselka Bezovnica do cerkvice sv. Mohorja in Fortunata. Od tu je lep pogled na del Škofjeloškega hribovja, predvsem na Ratitovec in Dražgoško goro. Pod njimi pa so raztresene slikovite vasice Lajše, Dražgoše, Podblica in Jamnik ter njihovi zaselki. Kar malo smo pohiteli z malico “iz nahrbtnika”, saj je na vrhu kar precej pihalo, naredili par “gasilskih” posnetkov in se po isti poti vrnili v zavetje gozda. Na Ivotov predlog smo do izhodišča šli mimo Špičastega hriba po severni strani in ni nam bilo žal, saj je ta pot prav lepa. Vreme in temperatura sta bila za hojo prav primerna, tako, da smo preživeli še en prav prijeten dan.


Pohod na Grmado 23.3.2023

Ker je bilo za izlet na Grmado prijavljenih premalo pohodnikov, da bi bil tudi najmanjši avtobus prevelik, smo se odločili, da se bomo vozili kar s svojimi vozili. Mimo papirnice “Goričane” smo se odpeljali do vasi Rakovnik, kjer smo imeli v piceriji Pepino jutranjo kavico. Potem smo vožnjo nadaljevali do vasi Topol, kjer smo pričeli z našim pohodom. Začetna asfaltirana pot se je kmalu nadaljevala z lepo gozdno cesto in nato z dobro uhojeno stezo. Ob turistični kmetiji na Gontah smo si privoščili krajši počitek, potem pa se po precej strmi stezi povzpeli na vrh zelo razgledne Grmade. Nekaj daljši počitek in malica iz nahrbtnika sta nas okrepila za povratek na izhodišče v vasi Topol. Na poti nazaj v Kranj smo se še enkrat ustavili v piceriji Pepino in se podprli s pijačo ali jedačo. Spremljalo nas je prijetno sončno, pomladno vreme, ob poti pa kar nekaj pomladnega cvetja. Med udeleženci pa je bilo toliko zadovoljstva, veselja in smeha, da je lahko žal tistim našim članom, ki se izleta niso udeležili.


Slike z izleta na Jezersko - Komatevra 16.3.2023

V četrtek 16.3.2023 smo se z rednim avtobusom odpeljali proti Jezerskem. Izstopili smo  na spodnjem Jezerskem. Najprej smo se odpravili do kmetije  Olipje, kjer smo si privoščili jutranjo kavo, postregli pa so nas tudi z napolitankami in kruhom z zaseko. Ko smo se podprli smo se odpravili naprej proti kamnolomu lehnjaka in naprej do partizanske bolnice Krtina. Do bolnice vodijo stopnice, pot je kar strma. Ivo nam je povedal, kdaj je bila ustanovljena sept. 1944, požgana januarja 45 in ponovno obnovljena junija 1953. Hodili smo po lepi poti, tudi malo snega je še bilo. Ker smo bili vezani na javni avtobus, smo morali pravočasno priti na avtobus, Imeli smo se lepo.


Slike z izleta v Portorož 9.3.2023

V četrtek 9. 3.2023 smo se v deževnem in sivem jutru  odpravili proti morju. Z avtobusom smo se najprej odpeljali do Kozine na prvo jutranjo kavico. Dež je ponehal. Že v avtobusu nas je Marjana vse pozdravila, posebej pa še nove člane, ki so se udeležili tega izleta. Opisala je pot kjer bomo hodili in kaj si bomo ogledali. V Portorožu smo začeli naš pohod. Bilo je v začetku malo oblačno, potem se je pa pokazalo sonce, ki nas je prijetno grelo. Hodili smo po lepi sprehajalni poti ob morju mimo Lucije, Seče do Sečoveljskih solin. Vračali smo se po isti poti do Lucije, kjer smo si ogledali kamnite strukture Forme Vive.Nastala je leta 1961. Umetniki iz 30 držav je ustvarilo več kot 130 kipov. Videli smo tudi nasade oljk. Drevesa že cvetijo, narcise in druge cvetlice tudi. Na poti domov smo se ustavili v Gostišču Stari grad v Senožečah, kjer smo imeli naročeno malico. Proti večeru smo se zadovoljni vrnili domov.


Izlet na Sv. Jakoba

V četrtek 23.2. smo se odpravili z osebnimi avtomobili do izhodišča Potoče za domom starejših občanov.Najprej smo šli do senčnice Josipine Turnograjske. Pot se najprej kar strmo vzpenja, potem pa malo izravna. Pri senčnici nam je Milica G. prebrala o Josipini Turnograjski, da je napisala veliko zgodb, da je bila za tisti čas zelo izobražena. V kratkem življenju je napisala tudi tri pesmi, ostalo so bile zgodbe. S svojim zaročencem se je dopisovala in pisma so bila zelo dolga. Umrla je 1854 v Gradcu, ko še ni imela 21 let. Pot smo nadaljevali proti koči na sv. Jakobu. Hodili smo po gozdu, videli smo veliko črnega teloha, ki pa je že precej razcvetel. Malo smo hodili po cesti, malo po markirani gozdni poti. Poleg koče je cerkvica sv,. Jakoba. V koči smo si nudili čaj, kavo. Na povratku smo hodili večino po markirani gozdni poti. Razgled v dolino res ni bil lep, pa tudi po drugih hribih se ni videlo, pa vseeno smo se imeli lepo.


Izlet Predoslje - Breg 9.2.2023

Ta četrtek smo se zbrali v Predosljah pri kulturnem domu in se odpravili na pohod proti Bregu. Del poti smo šli proti Brdu, potem smo pa zavili na pot proti Bregu. Pot nas je vodila ob reki Kokri do Visokega. Pot je bila deloma zasnežena, razgled na naše vršace pa krasen. Ob naši poti smo šli tudi mimo piramide. Pri športnem parku Rapa pri Visokem, kjer je tudi bife, smo se ustavili, pomalicali in si privoščili kakšen napitek. Vreme je bilo hladno, razgledi pa zelo lepi, tudi pot ni bila naporna. Imeli smo se lepo.

 

Izlet na sv. Jošt 2.2.2023

Ta četrtek je bilo lepo vreme in naš cilj je bil sv. Jošt nad Kranjem. Zbrali smo se na parkirišču pod Joštom. Usmerili smo se po markirani poti proti Joštu. Zjutraj je bila pot še malo ledena. Ko smo prispeli do krokodila smo malo počival iin poklepetali, potem pa naprej v hrib. Na vrhu tega priljubljenega hriba smo si v koči nudili kavo in čaj, pa malo malice iz nahrbtnika. Videli smo cerkev sv. Jošta, pa Krekov dom, Finžgarjev dom, kapelica Marije Snežne je bila zaprta, cerkev tudi. Malo nižje je taborniški dom Puščava. V preteklem letu so postavili opozorilne table, kako se obnašati v gorah. Postavili so tudi lesene skulpture, krokodil je najstarejši, sicer pomlajen, potem je pa še Tabi, to je orel in kot zadnji je gams. Z vrha se vidijo visoki hribi na vse strani, vidi se tudi Triglav. Vrnili smo se po isti poti do avtomobilov in potem vsak na svoj dom. Nekateri so se ustrašili spolzke poti in so raje ostali doma. Izlet je bil lep, škoda bi ga bilo zamuditi.


Izlet Srednja vas - Cerklje 12.1.2023

V četrtek 12.1.2023 smo se z rednim avtobusom odpeljali do Srednje vasi pri Šenčurju, kjer smo pri Gasilskem domu izstopili. Najprej smo šli po asfaltu mimo nekaterih hiš, marsikatera hiša je imela  pred hišo jaslice. Nekatere so bile prav izvirne. Nadaljevali smo pot po ravninski gozdni poti mimo Praprotne police, kjer smo se malo ustavili in si samo od zunaj ogledali zavetišče konj s posebnimi potrebami, ki je edino v Sloveniji. Konji so bili zelo lepo oskrbovani. Nadaljevali smo pot do  Češnjevka, kjer smo videli dva velika ribnika in maketo opekarne. Pot nas je po gozdni cesti vodila do gradu Strmol, to je lepo ohranjen grad iz 13. stoletja, ko so se vanj naselili vitezi Strmolski. Bolj znan pa je po zadnjem lastniku Radu in Ksenji Hribar. Grad je ohranil veliko zbirko umetnin in drugih predmetov izjemne vrednosti. V gradu je sedaj možno tudi prenočiti. To je butični hotel. Sprehodili smo se do Dvorij in zaključili v pizzeriji Pod Jenkovo lipo, kjer smo si lahko privoščili kavo, pijačo ali pa pizzo. Dan nam je lepo minil, razgledi so bili krasni, družba pa tudi. Vrnili smo se z rednim avtobusom.


Izlet na Šmarjetno goro 5.1.2023

Tako kot vsako leto je naš prvi izlet na Šmarjetno goro. Zbrali smo se na avtobusni postaji, nekateri so se pripeljali do vznožja, drugi pa peš do vznožja Šmarjetne gore. Pot nas je vodila skozi Stražišče, mimo graščine in mimo Torklje po lepi poti na Šmarjetno goro. V hotelu smo si privoščili kavo ali čaj, si voščili srečo, zdravje in veliko pohodov, potem smo se pa po cesti vrnili vsak na svoj dom. Kar veliko se nas je udeležilo tega pohoda in imeli smo se lepo.