Foto 2021 – Pohodništvo

Slike s prednovoletnega sprehoda

V četrtek 23.12.2021 smo se zbrali pred DU Kranj in se z avti odpeljali do Drulovke.
Tam smo začeli naš pohod, to je bil delno pohod po Jenkovi poti. Šli smo po makadamski cesti čez polja do Brega in nazaj na Drulovko. Pot je bila deloma ledena, zato je bilo treba kar previdno stopiti. Vreme nam je bilo naklonjeno in imeli smo se lepo.

SREČNO NOVO LETO 2022 in še veliko pohodov in drugih udejstvovanj, največ pa sreče in zdravja želim.

Izlet v dolino Radovne 28.10.2021

Ta četrtek smo se odpravili na Gorenjsko, v dolino Radovne. Marjan nam je že v avtobusu razložil pot in kaj bomo videli. Prvi postanek je bil na Bledu, kjer smo si privoščili jutranjo kavico. Pot smo nadaljevali do Krnice in po dolini Sp. in Zg. Radovne. Najprej smo si ogledali spomenik požganih vaščanov Radovne. 24 domačinov je bilo požganih. Ustavili smo se pri Gogalovi lipi, ki v višino meri približno 25 m in je v prsni višini 642 cm obseg debla. ogledali smo si tudi zunanjost Pocarjeve domačijo, ki je spremenjena v etnografski muzej. V Radovni je tudi domačija Psnak, ki ima dobro ohranjen čebelnjak in nižje je pa še žaga in mlin. Pot smo nadaljevali do kovinarske koče in še naprej do začetka vzpona proti Triglavu in Debeli peči. Na povratku smo pomalicali pri kovinarski koči, nato smo se odpeljali do Lesc, kjer smo imeli v restavraciji Leščan organizirano malico. Imeli smo se lepo, sonce nas ni grelo, je bilo previsoko , tako, da nas je kar zeblo. Ko se je pokazalo sonce, so bili pa lepi razgledi.

Izlet na Lubnik

V četrtek 14.10.2021 smo se odpravili proti Škofji loki, kjer smo imeli prvo kavico, potem smo nadaljevali pot do Breznice in vasi Gabrovo. Tam smo pričeli naš pohod. Pot je bila kar strma, hodili smo večino poti po gozdu.in po kolovoznih poteh, delno so bile tudi skalnate. Za pohodnike je bil kar napor priti do vrha. Na vrhu so se odprli lepi razgledi na Škofjo Loko in proti Ljubljani do Šmarne gore. Sestopili smo po drugi poti do vasi Breznica, kjer nas je čakal avtobus.
Malica je bila tokrat kar iz nahrbtnika, lahko si pa na vrhu jedel flancate, imeli so tudi ocvirkovko in pehtranovo potico.

Izlet na Rudnico - Olimje 30.9.2021

V četrtek smo se odpravili na izlet do Podčetrtka in nato na Rudnico. Že v avtobusu nam je Marjana opisala potin ob poti razlagala kje se vozimo in vse znamenitosti krajev. Prvi postanek za jutranjo kavico je bil na Trojanah, potem smo nadaljevali pot skozi Šentjur do Podčetrtka. V Podčetrtku smo šli mimo gradu, ki pa je žal zapuščen. Grad se omenja že leta 1261, Attemsi pa so ga leta 1874 popolnoma obnovili. Po drugi svetovni vojni pa je pričel propadati. Nadaljevali smo pot do Rudnice, kjer stoji 40 m visok stolp. Do vrha vodi 184 stopnic. Z vrha pa je lep razgled na vse strani kozjanske pokrajine. Stolp ima ime stolp zdravja in veselja in je bil odprt leta 2019. Vračali smo se po gozdni poti, nekaj po urejeni makadamski poti. Na enem predelu je bila pot malo bolj strma, blatna in spolzka.
Malico smo imeli v gostišču Haler v Olimju. Vrnili smo se do 18. ure.
Hvala Marjani za vso razlago, res se potrudi in nam nudi veliko informacij.

Slike z izleta v Pekel pri Borovnici 2.9.2021

Prejšnji četrtek smo bili v nebesih, ta četrtek smo se pa odpravili v Pekel in to tistega pri Borovnici. Na Vrhniki smo si nudili prvo kavico, potem smo nadaljevali pot do Borovnice in do izhodišča v sotesko Pekel. Že na začetku nas je pričakal hudiček in smerokazi ki so označevali slapove. Do prvega slapu ni bilo težko priti, tudi sam slap ni prav velik Naprej se je pa pot že začela vzpenjati, šli smo preko mostičkov. Drugi in tretji slap sta že višja, 15 in 18 m. Pri tretjem slapu je tudi mizica in klop. Tu smo se đe fotografirali. Pohodniki so se vrnili, planinci pa smo nadaljevali pot do petega slapu. Tu so se poleg brvi, lesenih, kovinskih, z oprijemalom ali brez začeli še vzponi s pomočjo jeklenic in klinov, pa tudi stopnic in železnih lestev je bilo kar veliko, nekateri so jih našteli 124. Na vrhu smo si malo odpočili, pomalicali, potem smo se odpravili po drugi poti v dolino do turistične kmetije Košir, kjer so nas postregli z domačim golažem in sladico. Pot smo nadaljevali še do avtobusa, ki nas je varno pripeljal domov.
Pot je bila kar zahtevna, vendar se je bilo vredno potruditi in si ogledati vso to naravo in slapove.

Izlet na Ograde 26.8.2021

Ta četrtek smo se odpravili na dvatisočaka - na Ograde 2087 m. Na prvo jutranjo kavico smo se odpeljali v Bohinjsko Bistrico. Pot smo nadaljevali z avtobusom do planine Blato, kjer smo pričeli naš pohod. Razdelili smo se v dve skupini, pohodniki so šli do planine Laz 1560 m, planinci pa smo nadaljevali pot do Ogradov. Vreme ni bilo najlepše, bilo je pa vedro. Videli smo veliko rož, tudi planike in murke, poleg primožkov, ivanjščic in drugih cvetlic. Na vrhu Ogradov je križ in možic iz kamenja. Na vrhu so pasle koze. Vračali smo se po isti poti do planine Laz, kjer smo imeli naročeno malico. Možno je bilo kupiti tudi sir, skuto, maslo. Ker je bila pot kar dolga, smo se malo bolj pozno vrnili kot običajno. Danica nas je srečno pripeljala v dolino, potem pa z avtobusom nazaj domov.

Slike z izleta po Golteh 19.8.2021

Ta četrtek smo se odpravili na Golte. Tokrat so pa kar tri hribovke imele rojstni dan. Poskrbele so, da smo bili dobre volje, pa sladice so tudi bile. Marjana nam je že v avtobusu razložila potek poti in razlago mimo katerih krajev ob poti se bomo peljali. Prvi postanek smo imeli na Vranskem za jutranjo kavo in krof, potem smo nadaljevali pot mimo Mozirja po gorski cesti na Golte. Izbrali smo "zajčkovo pot". Poti so označene po živalih. Pot je bila lepa, potekala je po pašnikih in malo po gozdu. Ob poti smo videli veliko gorskega cvetja, tudi divjo kumino, videli smo razrito zemljo, ki so jo obdelali divji prašiči. Na pašnikih so se pasle krave. Videli smo tudi prostor, kjer je bila Mozirska koča, ki je pogorela. Na koncu smo si lahko ogledali še Alpski vrt, ki ni prav dobro vzdrževan. Vrnili smo se skozi Gornji grad do gostišča Črnivec, kjer smo imeli naročeno malico. Malica je bila zelo okusna, kot vedno v tem gostišču.
Imeli smo se lepo.

Slike z izleta na Orehovški Triglav 12.8.2021

V četrtek 12.8. smo se odpravili na Primorsko. Z avtobusom smo se zapeljali do Vipave, kjer smo se ustavili v piceriji na placu in si nudili jutranjo kavico. Vožnjo smo nadaljevali do vasi Orehovica od koder smo pričeli naš pohod. Razdelili smo se v dve skupini, ena je šla po strmejši poti, druga pa po bolj položni. Obe skupini pa smo se srečali na vrhu 476 m visokem Orehovškem Triglavu. Domačini so leta 1999 postavili repliko Aljaževega stolpa na vrhu Kjecla in ga poimenovali Orehovški Triglav. Videli smo tudi mejni kamen med kranjsko in goriško. Tudi štedilnik na drva je bil postavljen v naravi. Sestopili smo skupaj in se vrnili v Vipavo, kjer smo imeli organizirano malico. Še dobro, da smo večinoma hodili po senci, ker je bilo kar vroče.
Imeli smo se lepo.

Slike z izleta na Travno goro 29.7.2021

Ta četrtek smo se odpravili na Dolenjsko. V avtobusu je Toni obrazložil pot, kjer bomo hodili. Najprej je bil postanek za prvo jutranjo kavico na Turjaku, potem smo nadaljevali pot do samostana v Novi Štifti, kjer smo pričeli naš pohod. Hodili smo po jelovem in bukovem gozdu. Med potjo smo videli nekaj spominskih obeležij. Na tem območju je bila leta 1943 bitka med italijanskim bataljonom in Cankarjevo in Gubčevo brigado. Italijani so imeli veliko mrtvij+h in ranjenih, partizani pa samo 5 mrtvih in nekaj ranjenih. Na Travni gori je planinski dom, ki je v lasti moldavske družine. Pohodniki so ostali pri domu na Travni gori, planinci pa smo nadaljevali pot do Kamen griča. Pot je bila lepa. Na vrhu pa razgledi na vse strani.Vrnili smo se po isti poti do Travne gore, kjer smo imeli organizirano malico, skutino pogačo ali palačinke malo drugačne kot jih poznamo.

Imeli smo se lepo.

Slike z izleta na Ptičji vrh 15.7.2021

Ta četrtek smo se odpravili na Ptičji vrh 1550 m visoko goro, ki se nahaja med Struško in Golico. Prvi postanek je bil na Jesenicah v bifeju Flamingo, kjer smo popili prvo jutranjo kavico. Pot smo nadaljevali mimo Pristave do križišča Križovec. Tu smo pričeli naš pohod. Hodili smo po travnikih in gozdnih poteh po planini Pusti rovt do sedla Kočna in naprej do vrha. Ob poti smo videli veliko raznih rož. Šli smo tudi mimo krav na pašniku. Na vrhu je bil postanek za malico iz nahrbtnika. Sestopili smo po stezi proti Marklnovi planini in do Križovca, kjer nas je čakal avtobus. Zapeljali smo se do Pristave, kjer smo imeli organizirano malico. Marjan in Gorazd sta nas lepo vodila, hvala. Izlet je bil lep, imeli smo kar prijetno vreme in zadovoljni smo se vrnili domov.

Slike z izleta na Sv. Petra 8.7.2021

Ta četrtek smo šli pa na Gorenjsko. Najprej smo se zapeljali do letališča v Lescah, kjer smo popili prvo jutranjo kavico, potem pa smo se zapeljali proti Begunjam. Pri parkirišču ob rekreacijskem centru Krpin smo začeli naš pohod. Pot je v glavnem potekala po gozdu, zato ni bilo prevroče. Pot je bila razgibana, bolj ali pa malo manj strma. Pri cerkvi smo se malo ustavili, potem pa smo nadaljevali pot proti Sankaški koči, ki je na višini 867 m. Od sankaške koče naprej smo planinci nadaljevali pot proti Smokuškemu vrhu, ki je na višini 1122 m. Pohodniki so nas počakali pri Sankaški koči. Pot je bila v začetku kar strma, potem pa zmerno strma. Paziti je bilo treba na vsak korak. Na vrhu so bili lepi razgledi na okoliške gore, tudi Triglav se je videl, v dolini pa Bled s cerkvico na jezeru. Vračali smo se po isti poti, od Sankaške koče pa skupaj s pohodniki v dolino. Malico smo imeli organizirano v Lescah. Danica se je potrudila, da smo se imeli dobro in da smo vsi prišli nazaj.

Slike z zaključka kegljanja

Slike z izleta do bolnice Franje 10.6.2021

Slike z izleta na Prevalo 24.6.2021

Ta četrtek 24.6.2021 smo se odpravili na Prevalo, to je 1311 m visoka planina . Zapeljali smo se DU Kranjdo Ljubelja, kjer smo pričeli naš pohod.  Šli smo po parih meliščih in skozi dva tunela. Pot se je zmerno dvigala. Na vrhu smo si v koči lahko nudili kislo mleko ali pa štruklje. Oboje je bilo zelo okusno. Nekateri so imeli malico kar iz nahrbtnika. Izlet je bil lep, vsi smo dosegli cilj. Varno smo prišli na vrh. Vračali smo se po isti poti nazaj na izhodišče. Imeli smo se lepo in vodnika sta poskrbela za varno hojo.

Slike z izleta na Ušte - Žerenk 17.6.2021

V četrtek 17. junija smo se z avtobusom odpravili na izlet. Končni cilj je bil planinski dom Ušte Žerenk na višini 658 m.  Zapeljali smo se do Moravč, kjer smo se ustavili na prvi jutranji kavici. Nekateri smo si ogledali tudi cerkev Sv. Martina  v Moravčah. Najprej smo hodili 1,8 km po asfaltu, potem nas je  pa pot peljala v gozd. Pot se enakomerno vzpenja, zravnala se je le ko smo prečili cesto. Na vrhu so lepi razgledi na Moravško dolino in vse do Domžal. Videla se je tudi Limbarska gora. Malica je bila organizirana v Moravčah v gostišču Peterka. Obe varianti malice sta bili zelo okusni. V Kranj smo se vrnili kar zgodaj. Izlet je bil zelo lep, le vročine še nismo navajeni. Hvala vodnikoma za lep izlet.

Izlet na Talež 3.6.2021

Na tokratni izlet smo se peljali z avtobusom. Pot nas je vodila na Gorenjsko, proti Bledu. Po prvi jutranji kavi smo pot nadaljevali  proti Ribnemu. Spustili smo se do reke Save in preko mostu nadaljevali pot na Talež. Razdelili smo se v dve skupini, ena skupina je šla po malo lažji poti, druga pa bolj po strmi. Pot se je kar strmo vzpenjala in v zadnjem delu se je priključila makadamski cesti, ki nas je pripeljala na vrh. Razgledi so bili na vse strani. Malico so si nekateri nudili iz nahrbtnika, drugi pa so jo naročili v koči. Vrnili smo se skupaj obe skupini po poti prve skupine. Imeli smo se lepo, vreme nam je služilo, družba je bila v redu, Marjana se je pa potrudila kot vedno.

 

Slike z izleta v Stiško vas 27.5.2021

Ta četrtek smo se  upokojenci DU Kranj  odpravili v Stiško vas. Zbrali smo se v Cerkljah pri Jenkovi lipi. Vodila je Marjana. Odpravili smo se v hrib ob znamenjih križevega pota. Pot nas  je vodila v gozd in bila je ponekod blatna. Ko smo prišli iz gozda so se nam odprli lepi razgledi na Grad, Štefanjo goro in Krvavec. Na vrhu smo se ustavili pri vaški cerkvi sv. Križa, ki datira iz leta1751. Cerkev je bila nekdaj zelo obiskana božja pot.  Vrnili smo se po isti poti. Imeli smo se lepo.

Izlet na Apnišče 20.5.2021

Začelo se je - hoditi v hribe. Prvi izlet je bil od Struževega do Okroglega, na drugem smo hodili po Udinborštu, ta je bil že tretji. Imeli smo se lepo, tudi vreme nam je služilo, pa še Milan je praznoval okroglo obletnico in nas je pogostil. Zelo pozorno, Hvala.