Foto 2020 – Pohodništvo

Slike z izleta na Jelenkamen 1.10.2020

Ta četrtek  (1.10.2020) smo se podali na Jelenkamen and Jesenicami. Že v avtobusu smo bili postreženi z napolitankami, ki jih je naredila bivša pohodnica Mara, ki je pred kratkim tudi praznovala okroglo obletnico. Prvi postanek za jutrano kavico je bil na Jesenicah . Ker je imel "naš" Ivo rojstni dan in to okroglo, nas je  počastil s prigrizkom in pijačo. Nato smo se peljali do avtobusne postaje, kjer smo planinci izstopili, pohodniki pa  so se odpeljali do Pristave. Planinci smo šli mimo letnega kopališča in naprej proti severu v gozd. Šli smo preko dveh mostičkov. Pot je bila vseskozi precej strma. Zadnji del poti pa je bil varovan z jeklenicami in nekaj klini. Na vrhu smo se srečali s pohodniki , ki so šli do Pristave po lažji poti na vrh. Na vrhu smo pomalicali in se nato  vrnili po poti pohodnikov na Pristavo, kjer smo imeli naročeno malico. Tudi na Pristavi je bilo še nekaj slaščic in pijače. Vreme je bilo krasno, toplo, zelo primerno za hojo v gore.

Slike z izleta na Koprivnik 10.9.2020

Včeraj 10.9.2020 smo se odpravili v Škofjeloško hribovje. Naš cilj je bil Koprivnik 1393 m visok hrib . Najprej smo se odpeljali do Železnikov na jutranjo kavico, potem smo nadaljevali pot do Martinj vrha, do kmetije Birt, kjer smo pričeli naš pohod. Razdelili smo se v skupino pohodnikov , ki je šla Po stari vojaški cesti ćez Brdo do Črnega Kala in naprej do prehoda med Romovcem in Koprivnikom: skupina planincev pa je do kmetije Birt odšla Po gozdni vlaki na Brdo, nadaljevali smo Po cesti do Črnega Kala, NATO strmo v hrib Romovec, potem pa malo navzdol in na naslednji hrib, ki je bil naš cil spet navzgor. Na vrhu smo malo pomalicali in se spočili. Pot smo nadaljevali navzdol Po drugi poti. Na prehodu med Romovcem in Koprivnikom so nas pa počakali pohodniki. Vrnili smo se skupaj na naše izhodiščr pri kmetiji Birt. Nekater so is nabrali tudi nekaj gob med potjo. Malico smo imeli naročeno v taverni Rovn v Selcah . Pot smo vsi zmogli, vreme je bilo lepo in vsi smo se zadovoljni vrnili domov.

Slike z izleta na Ratitovec 27.8.2020

V četrtek smo se odpravili na Ratitovec. V Železnikih je bil naš prvi postanek za jutranjo kavico. Nadaljevali smo pot do Prtovča, kjer smo pričeli s pohodom. Šli smo mimo cerkve in spomenika NOB, šli smo čez Poden in naprej po gozdnih poteh , ponekod je bilo varovano z varovali(zajlami). Na vrhu je pihalo. V koči so imeli odlične okusne flancate. Nekateri smo šli še na vrh, kjer je označba smeri in vrhov, ki jih je možno videti v daljavi.
Vračali smo se po drugi poti v Sorico, preko Altemaverja , Sp. Jirna, Zg. Danje, Zg. Sorica.Na poti je bilo veliko podrtega drevja, tako da je bilo treba kar previdno stopati navzdol. V Zg. Sorici smo obiskali našega bivšega planinca g. Karla Kejžarja, ki ima v rojstni hiši urejen muzej . Muzej je bil zelo zanimiv, veliko starin je v njem. Potrebno je bilo veliko truda, da je nastala taka zbirka. Tudi pohodniki so prišli v Zg. Sorico, kjer smo is skupaj ogledali muzej. Pa še postregli so nas. Malico smo imeli v gostišču Macesen.
Lepo smo se imeli in tudi vreme nam je bilo naklonjeno.

Slike z izleta na planino Blato, planino pri Jezeru 13.8.2020

Tokrat smo se odpravili v osrčje Triglavskega narodnega parka. Zapeljali smo se do planine Blato, kjer smo pričeli naš pohod. Planina ima res pravo ime, ker je bilo precej blata na poti. Do planine pri jezeru smo hodili malo manj kot eno uro. Po kratkem počitku smo planinci nadaljevali potproti Kredi in Slatni. Nekaj časa smo hodili Po stezi, ki pa se je kar končala in prišli smo do brezpotja. Že to tam je bila pot strma in skalnata. Nadaljevali so do vrha, kjer smo prišli do steze in markacij. Vrnili smo se do planine Viševnik, kjer so nas pričakali pohodniki in skupaj smo se vrnili do planine pri Jezeru, kjer smo imeli naročeno malico. Vsi skupaj smo se Po malici in počitku vrnili v dolino, kjer nas je čakal avtobus.

Slike z izleta na Galetovec 6.8.2020

Včeraj 6.8.2020 smo se pa odpravili na Galetovec. Zapeljali smo se do Bohinjske Bele, kjer je bil prvi postanek za jutranjo kavico. Tam smo planinci tudi pričeli naš pohod, pohodniki pa so se zapeljali na Pokljuko do Belske planine in Po krajši poti prišli na Galetovec. Planinci smo šli Po stezah in kolovoznih poteh do Planine za jamo, potem smo pa nadaljevali Po gozdni grapi do travnatega pobočja. Videl se je blejski grad, pa Radovljica in Žirovnica. Videle so se Karavanke in Babji zob. Na vrhu smo imeli malico iz nahrbtnika. Tudi tokrat smo imeli eno pohodnico, ki je praznovala okrogli rojstni Dan in nas je pogostila. Pa še ena planinka nas je presenetila na vrhu s pijačo in piškoti. Vrnili smo se Po krajši poti Po pobočju Ilovca do ceste, kjer nas je čakal avtobus. Malico smo imeli na Rudnem polju. Imeli smo se lepo.

Slike z izleta na Kompotelo 30.7.2020

V četrtek 30.7.2020 smo se odpravili na Kompotelo. Odpeljeli smo se na Krvavec do planine pri Jezercih. Pohodniki in planinci smo šli do planine Koren, kjer je bil krajši postanek. Pohodniki so počakali na planini Koren, planinci pa smo nadaljevali pot do Kompotele. Pot je bila kar strma in naporna. Videli pa smo zelo veliko rož, rododendron je cvetel. Na vrhu pa so se pasle krave in dva konja. Vrnili smo se do Krvavca in pri Rozki smo imeli malico. Dan je bil za hojo kar primeren, da ni bilo prevroče, pa tudi neviht in bilo.

Slike z izleta na Sivko 2.7.2020

Zapeljali smo se najprej do Žiri, kjer smo imeli prvi postanek za jutranjo kavico. Planinci smo pričeli naš pohod v Žireh, pohodniki pa so se odpeljali do Ledinskega razpotja in tam pričeli pohod. Planinska pot se je začela kar strmo mimo hiš in nadaljevali smo pot po gozdu. Videli in okušali smo borovnice in gozdne jagode, pa polno travniškega cvetja je bilo ob poti. Šli smo mimo pašnikov, kjer so se pasle krave in telički. Hodili smo tudi del po asfaltu skozi vas Breznica, potem smo pa sledili markacijam za Mrzli vrh. Pot nas je pripeljala na travnato sleme, kjer so bili lepi razgledi na okoliške hribe. Na vrhu Sivke je sredi gozda skrinjica z žigom. Vračali smo se planinci in pohodniki skupaj. Malicali smo v koči Mrzlk. Bograč je bil okusen, pa še mladega muzikanta, ki je igral na harmoniko smo poslušali. Ko smo se vračali je malo začelo rositi. Zapeljali smo se do Žiri, kjer smo imeli možnost ogleda čipkarske razstave. Nekateri so šli v trgovino Alpina, drugi pa na kavo ali drugo pijačo.

Lepo smo preživeli izlet. Vodenje je bilo dobro, ravno prav hitro za tako soparen dan.

Slike z izleta na Javorjev vrh 18.6.2020

Ta četrtek smo imeli pa srečo z vremenom. Cilj tokratnega pohoda je bil Javorjev vrh na Pokljuki. Odpravili smo se najprej do Bleda na jutranjo kavico, potem pa naprej proti Pokljuki. Zapeljali smo se do gostišča Jelka, kjer smo pričeli naš pohod. Hodili smo po gozdnih poteh mimo Jelja, Konjske doline proti Zajamnikom. Na vrhu smo se malo spočili, pa še en pohodnik je imel okroglo obletnico in nas je pogostil s pijačo in pecivom. Smrekovi vršički so bili ravno prav veliki, da smo jih lahko nabrali. Samo malo premalo, ker se je začelo oblačiti in smo se morali vrniti v dolino. Vračali smo se po brezpotju po drugi strani. Še dobro, da Marjan pozna Pokljuko. Malica je bila organizirana v Športnem centru Rudno polje.

Slike z izleta na Pangršico 11.6.2020

V četrtek 11.6. smo se odpravili na Pangršico. Zjutraj je bilo nebo modro in brez oblakov. Zbor je bil pred Mercatorjem na Kokrici. Odšli smo mimo gostišča Dežman po gozdni poti na Mlako, mimo smetiščne jame in naprej do Tenetišč. Hodili smo v glavnem po gozdu, ponekod je bilo tudi veliko vode. Videli smo tudi gnezdo štorkelj, pa še lepo je pozirala. Počitek je bil predviden pri lovskem domu na Pangršici. Ena pohodnica je praznovala okroglo obletnico in nas je pogostila s pijačo in piškoti. V lovskem domu je bilo mogoče dobiti tudi kavo. Imeli smo se lepo, kljub temu, da nas je presenetil dež in je bilo potrebno odpreti dežnik (če si ga imel s seboj). Vrnili smo se do Kokrice in nato vsak na svoj dom.

Slike z izleta  do Krive jelke 4.6.2020

V četrtek smo se kljub slabi napovedi vremena odpravili na izlet. Tokrat je bil naš cilj Kriva jelka v Udin borštu.

Zbor smo imeli pri Mercatorju na Kokrici, potem pa naprej mimo gostišča Dežman v gozd. Najprej smo šli po gozdnih stezicah do račjega ribnika, kjer smo videli nekaj rac. Med potjo nam je celo ena srnica pozirala, sicer malo dlje v gozdu. Nadaljevali smo pot do prvega spomenika NOB. Tam je 14.9.1942 padlo 6 borcev Kokrškega odreda. Nadalevali smo pot do Krive jelke, kjer nas je pričakala gospa Milena Zupan, ki nam je povedala marsikaj zanimivega o krivi jelki in rokovnjačih, ki so se v letih od 1825 do 1853 zbirali na tem območju. Prostor je bil obnovljen 1998 leta in takrat so posadili tudi novo jelko na mesto prejšnje. Ogledali smo si tudi domovanja rokovnjačev, to so lične male hišice. Nadaljevali smo pot do drugega spomenika v kotlini Kopnik, kjer je bilo v letih 1941 in 1942 izhodišče za akcije borcev NOV. Za konec smo se odpravili še do mlinčkov ki so postavljeni na vijugast potoček sredi Udin boršta. Tam so tudi klopice.

Kljub malo dežja so se imeli lepo.

Slike z izleta od Struževega do Okroglega 28.5.2020

Dočakali smo "naš" četrtek, ko smo se podali zopet na izlet. Zbrali smo se na avtobusni postaji v Kranju in jo mahnili proti Struževem. Pot nas je vodila po gozdu ob redki Savi. V Savi smo videli tudi laboda. Šli smo mimo strelišča v Struževem in naprej proti zatoku reke Save. Tam bi se bilo možno še kopati. Potem pa malo v hrib proti Okroglem. Tam so šli do jame, kjer so se zadrževali partizani, žal pa jih je 13 izgubilo življenje. Najbolj znan je bil Stane Žagar. Tam je postavljena tudi spominska plošča. Na Okroglem smo se pa ustavili pred domom slepih in slabovidnih. Prešernoslovec msgr. Tomo Zupan je na tem mestu zgradil dvorec, ki ga je zapustil slepim in slabovidnim. Po počitku, ena od pohodnic je praznovala rojstni dan, nas je pogostila. Hvala. Potem pa smo nadaljevali pot proti domu. Šli smo ob polju maka, nekateri smo ga nekaj nabrali za v vazo. Med potjo smo videli veliko rož. Tudi samo druženje je pripomoglo k dobremu počutju.

Hvala vodnikoma za organizacijo te lepe poti.

Slike z izleta na Konjiško goro 12.3.2020

Tole je nastalo včeraj. Odpravili smo se proti Vranskem, kjer smo imeli prvo jutranjo kavo in krof. V avtobusu nam je Ivo razložil potek poti, da smo se lahko odločili ali gremo s planinci ali pohodniki. Pot smo nadaljevali do Slovenskih Konjic, kjer smo planinci začeli naš pohod po Zmajčkovi poti do Stolpnika (1012 m), ki je najvišji vrh Konjiške gore. Pot je potekala kar precej navkreber, ponekod so bile stopnice. Hodili smo po gozdu. Tudi tam je bilo veliko drevja podrtega in gozdni delavci so spravljali les v dolino. Na vrhu stoji 25 m visok razgledni stolp na katerega vodi 140 stopnic. Zgoraj je bil razgled na vse strani, na Pohorje, Paški Kozjak in Boč. Pohodniki so imeli malo krajši pohod, na vrhu smo se pa srečali. Vrnili smo se planinci in pohodniki po isti poti do avtobusa. Odpeljali smo se do Frankolovega, kjer smo imeli v Gostišču Turist malico. Malica je bila okusna. Vreme je bilo lepo, le pihalo je.

Ostanite zdravi in lep pozdrav

Slike z izleta Od Slaka do Pavčka 5.3.2020

V četrtek 5.3.2020 smo se odpravili na Dolenjsko. Že v avtobusu je Ivo povedal veliko o Tonetu Pavčku in Lojzetu Slaku. Prebral je nekaj Pavčkovih verzov in poslušali smo glasbo Lojzeta Slaka. Zapeljali smo se do Mirne Peči, kjer smo si ogledali cerkev sv. Kancijana in spomenik Lojzeta Slaka. Hodili smo po poljskih in gozdnih poteh in prispeli na Veliki Kal, potem smo se pa spustili na Mali kal do domačije Barbovih - hiše Slakove mladosti, ki jo je preživel pri stari mami. V Šentjuriju nas je na domačiji pričakala sorodnica Lojzeta Slaka, ki nam je veliko povedala o njegovem življenju in glasbenih začetkih. Na domačiji smo imeli kosilo. Tudi mlad muzikant nam je igral na harmoniko. Pohod je bil lep in zanimiv, pa še vreme nam je bilo naklonjeno.

Slike z izleta po Beblerjevi poti 20.2.2020

Včeraj (20.2.2020) smo šoli pa na morje. Prvo jutranjo kavico smo popili v Kozini, potem smo nadaljevali pot do Ankarana. Najprej smo se po stopnicah povzpeli do asfaltne ceste, ki vodi mimo cerkve sv. Nikolaja. Malo višje smo prešli v gozd, hodili smo po pobočju Črnega vrha. Nadaljevali smo pot skozi Hrvatine, tam je tudi osnovna šola dr. Aleša Beblerja. Šli smo tudi mimo vojašnice. Hodili smo mimo vinogradov, pot se je spoščala do obale, kjer je pokopališče školjk in polžev. Razgledi so bili dobri, videli smo luko Koper. Hodili smo po tlakovani poti, kasneje pa po mostičkih, ki so nas privedli do spomenika dr. Aleša Beblerja. Naš izlet smo zaključili z malico, ki smo jo imeli v gostišču Stari Grad v Senožečah.

Imeli smo se lepo. Marjana je že v avtobusu povedala veliko zanimivosti o sami poti, pa še vreme je naredilo svoje.

Prireditev ob podelitvi medalj in priznanj za športnika leta

V petek 14.2.2020 (na Valentinovo) smo imeli v Društvu prireditev - tokrat že trideseto leto so podelili medalje in priznanja za športnika leta. Tokrat smo imeli našo prireditev na Občini. Najprej je predsednik društva gospod Marjan Mihelčič pozdravil vse prisotne in goste, potem pa je povedal, koliko je letos nagrajencev glede na doseženo število točk. Letos sta bili podeljeni dve zlati medalji, devet srebrnih in enaintrideset bronastih medalj. Za medalje se je potegovalo 290 upokojencev. Priznanja je dobilo deset  upokojencev, ki so se v preteklih letih udeleževali različnih dejavnosti v društvu in prejemali tudi medalje, sedaj pa to ni več mogoče zaradi različnih vzrokov.

Prireditev je popestil nastop pevskega zbora lati medalji je podelil župan, srebrne predsednik društva, bronaste pa vodja za šport in gibalno kulturo gospod Ivo Veger.

Slike z izleta na sv. Socerb 6.2.2020

Včeraj (6.2.2020) smo se odpeljali proti Primorski. Naš cilj je bil sv. Socerb 817 m visok hrib, ki je najvišji vrh Brkinov. Ivo nam je že med potjo veliko povedal o sami poti in o sv. Socerbu oz. sv. Servulu. Prva postaja je bila Divača, kjer smo popili prvo jutranjo kavico, nadaljevali smo pot do vasi Rodik in tam smo pričeli naš pohod. Hodili smo po gozdnih in travniških poteh. Ponekod je bilo zelo veliko listja, segal je kar visoko čez gležnje. Šli smo skozi vas Artviže, ki je najvišje ležeča vas v Brkinih. Na vrhu gore stoji cerkev sv. Socerba. Z vrha so tudi zelo lepi razgledi na vse strani. Vračali smo se po drugi poti, mimo vasi Mrše. Malico smo imeli v Divači v gostilni Malovec. Tokrat nas je bilo veliko, pa še nekaj novih se je udeležilo izleta.

Lepo smo se imeli, pa še vreme nam je dobro služilo.

Slike z izleta na Rudnico 30.1.2020

Pošiljam vam slike z izleta na Rudnico 946 m razglednik. Najprej smo se na prvo jutranjo kavico ustavili v Bohinjski Bistrici, nato smo nadaljevali pot z avtobusom še nekaj kilometrov, kjer smo planinci izstopili. Pot je bila v začetku kar strma, hodili smo po gozdu, prispeli smo pod strme pečine, potem pa pot postopoma postaja vse manj strma. Prečili smo krajšo razgledno jaso, potem pa mimo kapelice na greben Rudnice. Videli smo tudi padalce, pa veliko črnega teloha. Hribi so se tudi lepo videli, tudi Triglav je v svoji beli lepoti kraljeval. Sestopili smo po isti poti. Pohodniki so tudi veliko videli. Šli sp do slapu, pa pri Aljaževem stolpu so se slikali. Imeli smo se vsi dobro. Na malico smo se odpeljali v Lesce, kjer smo jedli piščančjo obaro in pecivo.

"Od klopce do klopce" 23.1.2020

Včeraj (23.1.2020) smo se pa odpeljali proti Štajerski. Najprej smo se ustavili na Vranskem, kjer smo si nudili jutranjo kavo in krof, potem pa smo pot nadaljevali skozi Šentjur do Gorice. Pohod od klopce do klopce je pot po kozjanaskih hribih nad Slivniškim jezerom. To so razgledišča Gaj, Gradišče, Peske, Sveta Helena, Col, Turnče. Razdelili smo se v dve skupini, prva je obiskala Gradušče, Peske in Sveto Heleno, druga pa samo zadnja dva. Hodili smo malo po asfaltu, pa po gozdnatih poteh in kolovozih. Malo je bilo oblačno, zato razgledi niso bili tako daljnosežni. Marjana nam je že v avtobusu razložila samo pot in znamenitosti ob njej. Obe skupini sta se vrnili v vas Bukovje, kjer nas je čakal avtobus in nas odpeljal do gostišča Lesjak v Gorici na malico. Malica je bila okusna. Vračali smo se po isti poti nazaj v Kranj.

Lepo smo se imeli.

Izlet na Tinjan 16.1.2020

Včeraj (16.1.2020) smo odšli proti Primorski in sicer na Tinjan 374 m. Najprej smo se ustavili na Kozini, kjer smo si nudili jutranjo kavico. Nato smo se odpeljali v vas Osp, kjer je znano slovensko plezališče in tam smo začeli naš pohod na Tinjan. Že v vasi se nam je pridružila najprej ena, potem pa še ena psička, ki sta nas spremljali vso pot . V začetku je bila pot kar navkreber, šli smo po gozdu, kasneje po travi in prečkali smo cesto. Na vrhu stoji cerkev sv. Mihaela. Ob cerkvi smo se ustavili in pomalicali. Pa še ena hribovka bo imela rojstni dan (okroglo obletnico) in nas je pogostila. Vračali smo se po drugi poti do vasi Gabrovica. Obe psički sta nas pospremili do konca, kjer smo mi šli v avtobus. Odpeljali smo se do turistične kmetije Hudičevec, kjer smo imeli okusno malico. Na kmetiji je poleg staršev, starih staršev še deset otrok in vsak po svojih zmožnostih pomaga. Stara mama - nona nam je razkazala še muzej starih predmetov. Pri 94 letih ima neverjetno energijo in še vedno tudi ona pomaga na kmetiji.

Tokrat nas je bilo pa res veliko, 57 se nas je udeležilo in imeli smo se lepo.

Izlet na Šmarjetno goro 9.1.2020

Spet je leto naokrog in kot vsako leto pričenjamo z našimi pohodi in vedno je prvi pohod na Šmarjetno goro. Peš smo se odpravili od avtobusne postaje čez savski most in mimo graščine na Šmarjetno goro. Vreme je bilo lepo, družba pa tudi. Nada je imela rojstni dan in nas je vse pogostila, ja pa Danica je tudi spekla zelo dobre štrukeljčke.